Úvod > Cider
 

Cider

Seřadit produkty podle: Řadit sestupně
 

Opre' Perry

hruškový, alk. 3,3%, 330ml
Opre' Perry
Dostupnost
Na skladě: 136
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
50 Kč

Dupont Cidre Biologique 2014

jablečný, alk. 5,5%, 750ml
Dupont Cidre Biologique 2014
Dostupnost
Na skladě: 15
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
271 Kč

Opre' Hoppy

jablečný/chmelený, alk. 4,7%, 330ml
Opre' Hoppy
Dostupnost
Na skladě: 99
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
53 Kč

Opre' Cider

jablečný, alk. 4,7%, 330ml
Opre' Cider
Dostupnost
Na skladě: 269
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
48 Kč

 
 

Cider

Pokud nemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale na něco lahodné a osvěžující, doporučujeme Vám vsadit na cider. Jde o oblíbený nápoj po celém světě, zejména však na Britských ostrovech, Francii a Španělsku.

 

Je třeba ale říci, že jeho původ není zcela jasný. Výzkumy dokazují, že již starověké evropské i asijské kultury zpracovávaly jablka na výrobu obdobného nápoje. Má tedy již několik tisíc letou historii. Ve středověku byla výroba cideru významným průmyslem. Kláštery prodávaly veřejnosti obrovské množství silného a kořeněného cideru. Zemědělci získávali cider jako část své mzdy.

 

V 14. století byly děti křtěné ciderem, protože byl v té době čistší než voda. Důležitým obdobím v historii pro cider bylo 16. století, kdy se jedním z jeho největších výrobců na světě stala Normandie. Výrobci začali experimentovat s různými druhy jablek, což vedlo ke zlepšení chuti nápoje. Přibližně ve stejném období vzrostla jeho obliba a to hlavně v Anglii i USA.

 

Největší rozkvět výroby cideru nastal na evropském kontinentu v 19. století. Dnes je sortiment ciderů ve světě velmi široký a jejich chuť ovlivňují tak druhy jablek, tak množství použitého cukru či výrobní postupy.

 

Nápoj se vyrábí kvašením jablečné šťávy. Použít se mohou jakékoli jablka, avšak nejlepší výrobci používají speciální odrůdy, známé jako cider jablka. Obsah alkoholu může být nižší než 3%, ale i více než 8%, což samozřejmě souvisí s množstvím zbytkového cukru.

 

Cidere mohou být tak suché, polosuché, polosladké, sladké a také sycené a nesycené. Různá barva, míra zakalení, sycení a chuť je způsobena především odrůdou použitých jablek a způsobem výroby. Na trh postupně pronikají ochucené a také vyzrávané cidere. V poslední době se rozšiřuje výroba hruškového cideru.