Úvod > Pivo
 

Pivo

Seřadit produkty podle: Řadit sestupně
Zobrazuji: 

 

Wywar Pekko

Single Hop India Pale Ale, alk. 5,5%, 750ml
Wywar Pekko
Dostupnost
Na skladě: 74
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
116 Kč

Wywar Winter IPA

India Pale Ale, alk. 6,5%, 750ml
Wywar Winter IPA
Dostupnost
Na skladě: 35
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
122 Kč

Burning Sky Saison á la Provision

Saison, alk. 6,5%, 330ml
Burning Sky Saison á la Provision
Dostupnost
Na skladě: 2
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
142 Kč

Hellstork Prototyp: Oyster Stout

Stout, alk. 4,6%, 330ml
Hellstork Prototyp: Oyster Stout
Dostupnost
Na skladě: 5
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
68 Kč

ŽiWell Winter is Coming

Spice/Herb/Vegetable, alk. 5,6%, 330ml
ŽiWell Winter is Coming
Dostupnost
Na skladě: 23
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
63 Kč

Wywar German IPA

India Pale Ale, alk. 6,5%, 750ml
Wywar German IPA
Dostupnost
Na skladě: 8
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
122 Kč

Helf Svarog

Saison, alk. 4%, 750ml
Helf Svarog
Dostupnost
Na skladě: 44
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
103 Kč

Berhet Apache

American Pale Ale, alk. 5,6%, 500ml
Berhet Apache
Dostupnost
Na skladě: 70
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
67 Kč

De Molen Hemel & Aarde Bowmore BA

Smoked Imperial Stout, alk. 11%, 330ml
De Molen Hemel & Aarde Bowmore BA
Dostupnost
Na skladě: 81
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
179 Kč

Berhet Kaliber

India Pale Ale, alk. 6,4%, 500ml
5 1
Berhet Kaliber
Dostupnost
Na skladě: 33
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
69 Kč

Omnipollo / Tired Hands - Milkshake IPA Strawberry (Can)

India Pale Ale, alk. 7,2%, 330ml
Omnipollo / Tired Hands - Milkshake IPA Strawberry (Can)
Dostupnost
Na skladě: 20
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
219 Kč

To Ol Santastique

Witbier, alk. 5,5%, 330ml
To Ol Santastique
Dostupnost
Na skladě: 42
Dodací lhůta:: do 2 dnů (při objednávce do 12.00 - produkt skladem)
93 Kč

 
 

Pivo

Pivo můžeme považovat za osvěžující nápoj nebo jako balzám na konci náročného dne. Toto jsou přirozeně cenné vlastnosti, ale pivo nabízí všem, kteří si najdou čas si ho vychutnat, daleko více. Co se týká lidí, kteří mají rádi pivo, známe jejich několik typů. Někteří pijí pravidelně stejnou značku, tím však o mnoho přicházejí. Pro každou náladu a každý okamžik přitom existuje jiný druh piva. My vám chceme v následujících řádcích představit co to o historii piva, abyste si o to lahodněji a možná i trochu s úctou vychutnávali tento jedinečný mok.

 

Pivo i víno jsou staré jako lidská civilizace. Pivo je ale z těchto dvou kvašených nápojů starší a předpokládá se, že předchází vynálezu chleba. Jeho nejstarší písemné a obrazové doklady dokazují, že se pilo již před více než 6000 lety. Bylo údajně kašovité a pilo se brčkem. Přesný popis postupu vaření piva se zachoval z roku 2000 před n. l. a to ve faraónových pivovarech.

 

Později, v roce 1080, byla v našich zemích první zmínka o pivovarech v zakládací listině Vyšehradské kapitoly. Píše se v ní o desítce, o chmelu a vzpomínají se tři sládci, kteří měli právo vařit pivo pro přilehlé obce. Teprve později se vařilo pivo pro vlastní potřebu v domácnostech, pak ve zvláštních místnostech, které byly předchůdci pivovarů. Postupně se vaření piva stalo výsadou státu, šlechty, církve a obcí.

 

V 15. století se spojily čeští sládci a vytvořili cechy. Ty dbali na pořádek při vaření piva, protože staré pivovary byly zařízeny výhradně na ruční práci. Tmavá místnost plná štiplavého kouře, který vznikal na přímém ohnisku, se nazývala varna a vařilo se v ní pivo. Hlavní přísady byly ječmen, pšenice a voda.

 

Z dnešního pohledu se nejstarším způsobem výroby piva přibližují spontánně kvašená piva, tzv. lambiky, které jsou oblíbené pro svou jedinečnou chuť u pivních nadšenců. Tací, kteří pivko pijí jen příležitostně a nejsou zkušení pivaři, by mohli nabýt dojmu, že je pivo zkažené, nakolik je charakteristické svou výraznou kyselostí. Až v druhé polovině prvního tisíciletí se do piva začali přidávat různé byliny na vyvážení chuti, až se postupně při výrobě piva zdomácněl chmel.

 

V současnosti se pivo svým charakterem zařaduje do několika desítek pivních stylů, mezi nejznámější patří India Pale Ale, American Pale Ale, Belgian Ale, Stout, Porter, Lager, Lambic, Weizen, Witbier a Barley Wine. Často jsou vyzrávané v dubových sudech a takto jsou velmi vhodné i na archivaci.

 

Na barvě piva záleží hlavně od použitých ječných sladů, z nichž se pivo vaří. Barvu piva mohou ovlivnit i jiné suroviny, například květiny a ovoce, proto barevná škála piv může být opravdu rozmanitá. Určuje se dvěma metodami. SRM - Standard Reference Method ne v našich končinách až tak velmi používaná, používají ji převážně pivovarníci z Ameriky. Pro evropské sládky je známější stupnice barevnosti EBC - European Brewery Convention.

 

Za nejsvětlejší piva můžeme považovat piva typu Pale Lager, Pilsner, Witbier a Berliner Weisse, které na barevné škále dosahují 4 jednotky podle EBC. Do 12 EBC se pohybují piva typu Maibock, Blonde Ale, American Pale Ale a India Pale Ale, při kterých můžeme rozeznávat barvu v odstínech zlaté.

 

S použitím sladů mnichovského, vídeňského typu, barva nabírá tmavší tóny, od oranžové až do jantarové nebo měděné barvy, na stupnici do 33 EBC. Sem můžeme zařadit pivní styly jako Saison, English Bitter, ESB, Double IPA, Biere de Garde, Vienna Lager, Amber Ale nebo Märzen.

 

Pokud sládci sáhnou po sladech tmavých, čokoládových, pražených, případně barvících, mluvíme již o tmavých pivech. Nejznámější pivní styly jako Dark Lager, Dunkelweizen, Brown Ale, Bock dosahují na stupnici 39 EBC. Mezi piva tmavohnědé až černé barvy můžeme zařadit Doppelbock, Porter a Stout, jejichž barevnost na stupnici dosahuje až 70 EBC. Králem tmavých piv je Imperial Stout, který dosahuje 80 a více EBC.

 

Při preglgnutí doušku by nemělo žádné pivo zcela zmizet. Při pokládání poháru na stůl, by měla radost z piva setrvávat. Mělo by dojít k jakémusi doznívání. K tomuto doznívání přispívají všechny vlastnosti, ale především závisí na kvalitě chmelu. Chmel dává pivu aroma, chuť i vůni, stejně jako hořkost, co všechno ovlivňuje sládek.

 

Při ochutnávání piva, nejsou vybíráni profesionální ochutnávači pro své znalosti, ale pro své citlivé chuťové orgány. Proto nejsou nutné speciální znalosti. Ochutnávat může každý a možná i přijde na nějaké překvapivé chutě. Při ochutnávání v pivovaru se často používají neprůhledné sklenice, aby ochutnávače neovlivňovala barva. Pokud je ochutnávka společenská, dělá se to opačně, čili při ochutnávání piva patří barva k hodnocení a tak se pije s čirých sklenic, bez vzorů. Dokonce jsou nejlepší vínové poháry, jelikož jejich zakřivení pomáhá uchovávat aroma.

 

Věříme, že si právě u nás najdete Váš oblíbený pivní mok!