Bílé vína
Pereg Cuvée Bazulienka 750ml
Ostrožovič Tokajský výber 5 putňový 2003 375ml
Karpatská perla Jagnet Muškát moravský akostné 2018 750ml
Chowaniec a Krajčírovič Pesecká Leánka neskorý zber 2019 750ml
Editio Vinifera - Cuvée Devín 2017 750ml
Pavelka Veltlínske zelené neskorý zber 2018 750ml
Chowaniec a Krajčírovič Chardonnay akostné 2018 750ml
Pavelka Rizling vlašský neskorý zber 2018 750ml
Karpatská perla Devín 2018 750ml
Pavelka Rizling rýnsky výber z hrozna 2018 750ml
Mrva a Stanko Sauvignon Galileo (Čachtice) neskorý zber 2018 750ml
Mrva a Stanko Müller Thurgau (Mojmírovce) akostné 2018 750ml
Bíle víno
Při výrobě bílého vína je důležitý každý krok, ale pokud se chceme dopracovat ke kvalitnímu vínu, prioritně nejdůležitější podmínkou jsou zdravé hrozny. Bílé víno má šťávu z většiny hroznů bezbarvou. Vyrábí se z bílých odrůd, ke kterým patří například Chardonnay, Děvín, Pálava, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Muškát moravský a další. Může se také vyrábět z některých červených odrůd a to specifickým procesem výroby.
Výroba bílého vína má rozdílnou technologii, mohou to být bílé tiché, suché, šumivé, speciální, likérové vín. Při bílém víně se většinou rmut, který vzniká v prvním kroku výroby vyzrněním a mletím hroznů ihned lisuje a nechává se kvasit až na výsledný mošt. Výroba hroznů se dá rozdělit na několik kroků, které jsou neodmyslitelné při výrobě hroznů. Začíná se zmiňovaným vyzrněním a mletím hroznů, dalším krokem je Nakvášaní, lisování moštu, pak odkalení, kvašení nebo tzv. fermentace, tvorba vína, stáčení, čiření, školení vína, filtrace a na závěr lahvování.
Co se týče kategorie vín, máme jich několik, patří mezi ně stolní, jakostní, kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, rozinkový výběr, slámové víno, ledové víno a výběr z cibéb.
Víno rozdělujeme také podle obsahu cukru, známe vína tiché suché, polosuché, polosladké, sladké, vína šumivá brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi - sec a doux. V našem internetovém obchodě najdete bílá vína od domácích i zahraničních dodavatelů jako Golguz, Karpatská Perla, Chateau Belá, Mrva a Stanko a další.
A na závěr něco o spojení zdraví s bílým vínem a jeho blahodárných účincích. Jeden či dva sklenky bílého vínka denně nejenže neškodí zdraví člověka, ale právě naopak, ovlivňují něj pozitivně. Pravidelná konzumace bílého vína v malých dávkách, má dezinfekční a antioxidační účinky, čili zpomaluje stárnutí, působí proti rakovině a prospívá krevnímu oběhu. Odbourání od každodenního stresu a navození duševní i tělesné pohody, patří k účinkům tohoto lahodného a vznešeného moku.